Reilut sata vuotta sitten Amerikan tieteellisen ja taiteellisen eliitin puuhastelu oli kirjaimellisesti yhtä käsitteellistä sekasotkua. Sormenjälkien käyttö ihmisten tunnistamiseksi oli uusinta uutta, ja henkilöllisyyden lisäksi sormenjälkien uskottiin paljastavan myös ihmisen sukupuolen, rodun ja jopa luonteenpiirteet. Samaan aikaan antropologit, ensi kädessä Frank Hamilton Cushing, korostivat käsien ja erityisesti käsimerkkien merkitystä länsimaisen kulttuurin kehityksessä.

– 1800- ja 1900-luvun vaihteen Amerikassa oli käynnissä selvä identiteettikriisi: sosiaalinen liikkuvuus lisääntyi, teollistuminen kiihtyi ja taloudelliset suhdanteet vaihtelivat nopeasti. Niinpä yksilön identiteetti yritettiin palauttaa takaisin johonkin pysyvään eli ihmisen omaan ruumiiseen – erityisesti käsiin, Renvall -instituutissa 22.11. puhunut Mississipin yliopiston professori Jay Watson pohdiskeli.

Watsonin mukaan Mark Twainin vuonna 1894 julkaisema romaani Puddin’head Wilson (suomennettuna Veren siteet) on yksi amerikkalaisen fin de siècle -identiteettikriisin ja siitä juontaneen käsifetisismin nerokkaimmista käsitteellisistä analyyseista.

Twainin satiirisessa, pääosin 1850-luvulle sijoittuvassa tarinassa nuori asianajaja, David "vanukaspää" Wilson, ratkaisee Mississippi-joen varrella uinuvassa pikkukaupungissa sattuneen merkkimiehen murhan sormenjälkitekniikkaa käyttämällä. Wilsonin "tieteelliset" sormenjälkitutkimukset paljastavat, että murhaaja on musta – vitivalkoisesta ihostaan huolimatta. Niinpä tämä paradoksaalisesti säästetään kuolemantuomiolta ja myydään orjaksi; olisihan järjetöntä tuhota arvokasta työkonetta.

– Twain osoittaa, kuinka identiteetin ankkuroiminen ruumiillisiin piirteisiin, kuten vaikkapa käsiin, on lopulta yhtä sattumanvaraista kuin mikä tahansa muukin yritys määrittää ihmisen olemus, Watson summasi.

Oman ironisen lisänsä Twainin käsitteelliseen ironisointiin tuo se, että kirjailijan tiedetään tämän tästä käyttäneen – ja kovasti kehuneen – kädestäennustajien palveluita.



Että sellaista tällä kertaa.. Lisää turhaa asiaa huomenna..