En valitettavasti löytänyt tähän hätään tietoa juopuneista rotista mutta toivottavasti tämä tyydyttää tiedonjanosi....

Tupakkalakkolainen voi tulevaisuudessa saada apua rokotteesta, professori Kim D. Janda kertoi Viikissä 11.11. Scrippsin tutkimusinstituutissa Kalifornian La Jollassa kehitetään nimittäin rokotteita nikotiini- ja kokaiiniriippuvuuden hoitoon.

– Elimistö ei normaalisti torju nikotiinia tai kokaiinia, sillä ne ovat molekyylikooltaan liian pieniä laukaistakseen immuunipuolustuksen, Janda selittää.

– Mutta jos esimerkiksi nikotiini kytketään suurempaan molekyyliin, immuunijärjestelmä oppii tunnistamaan sen. Vasta-aineet keräävät pesusienen tapaan nikotiinin verestä, ennen kuin se pääsee aivoihin. Kun nikotiini ei enää vaikuta, retkahtamisen vaara vähenee.

Kemistit saavat pinnistää taikurintaitonsa äärimmilleen, jotta nikotiiniin tai kokaiiniin saadaan rakennettua liitoskappale ilman, että molekyylin muoto muuttuu tunnistamattomaksi. Rokotteen tarkoitushan on opettaa immuunijärjestelmälle, miltä torjuttava aine näyttää. Jos malli on vääristynyt, elimistö ei tunnista oikeaa kohdetta.

Rokotteesta ei vielä ole saatu niin tehokasta, etteivätkö koerotat pystyisi ylittämään sen tehoa nappailemalla runsaammin huumausainetta. Tehon parantamiseksi Scrippsissä kehitetään myös katalyyttisiä vasta-aineita, jotka ohjaavat molekyylejä hajoamaan. Vasta-aine sitoutuu hajoamisreaktion epävakaaseen välivaiheeseen ja tukee sitä rakenteellaan niin, että reaktio etenee tehokkaasti. Tällainen vasta-aine ei siis ainoastaan kokoa nikotiinia tai kokaiinia verestä, vaan nopeuttaa sen hajoamista.

Yleisöstä epäiltiin, että ihmisnarkomaanien kanssa törmätään ongelmiin, jotka eivät tule esiin rottahäkissä. Janda arvioikin rokotteen sopivan parhaiten vapaaehtoisen vieroitushoidon tueksi. Oma pulmansa on siinä, että rokotteen jäljet näkyvät verikokeessa loppuiän, jolloin esimerkiksi työnhakija voi paljastua entiseksi kokaiinin väärinkäyttäjäksi.